Neposedná voda
Jaké jsou základní vlastnosti vody, odkud se voda bere, proč je dobré ji chránit a jak s ní šetřit? Program plný zajímavých vodních pokusů, které si mohou děti samy vyzkoušet.
Ač se to na první pohled nezdá, kuchyně a vaření je jeden velký chemický kolotoč! Program Jedlá chemie seznamuje žáky se základními chemickými procesy, které člověk využívá při výrobě potravin či nápojů.
Pod mikroskopem žáci prostudují živé kvasnice, vytvoří si mléčnou sraženinu, prozkoumají, ve kterých potravinách se nachází škrob, a nakonec si vyzkouší metodu sférifikace, používanou v molekulární gastronomii a ochutnají vlastnoručně vyrobený kaviár z coly.
Učivo podle RVP ZV: kyselost a zásaditost roztoků, praktické metody poznávání přírody: pozorování mikroskopem, přírodní látky: bílkoviny, sacharidy, houby bez plodnic (kvasinky: základní charakteristika).