- iQ inspirace
Recept na špenátový – mechový dort
Blýskněte se netradičním zeleným dortem! Dopřejte si pochoutku plnou kyseliny listové nejen na den sv. Patrika.
Jak na to?
Korpus:
250 g baby špenátu (či mraženého špenátu)
3 ks vejce
180 g krupicového cukru
175 ml rostlinného oleje
310 g hladké mouky
1 kypřící prášek
2 lžíce citronové šťávy
kůra z jednoho bio citronu
Krém:
500 g mascarpone
400 ml 31% smetany ke šlehání
150 g moučkového cukru
1 g mleté vanilky
A ještě taky:
dortovou formu o průměru 20 cm
pečící papír
máslo na vymazání formy
Než začnete, dbejte na to, že v ideálním případě by všechny použité suroviny měly mít pokojovou teplotu.
Pracovní postup
Nejprve vezměte omytý listový špenát a nasekejte jej na menší kousky, které následně vhoďte do mixéru. Výsledkem by měla být jemná kaše.
Do misky rozklepněte vajíčka, přidejte cukr a míchejte. Postupně přidávejte olej. Následně přidejte špenátovou kaši, citrón i citrónovou kůru a všechno pořádně promíchejte.
Přidejte mouku, kypřící prášek a opět promíchejte.
Teď je ideální čas připravit si pečící formu. Lehce ji vymažte máslem a vložte do ní pečící papír (pěkně Vám k formě přilne), a potom opět vymažte máslem.
Předehřejte si troubu na 165 °C (chcete-li 438,1499939 kelvinů nebo 329° Fahrenheita).
A teď rychle připravit krém! Všechny ingredience dejte do misky a ... správně – vyšlehejte je (nedoporučuje se pomlázkou)!
Jakmile máte v troubě správnou teplotu, vylijte formu nevzhledně zeleným těstem a šup na 45 min dovnitř.
Z upečeného zchladlého korpusu odřízněte vršek a rozdrobte jej na malé kousky. Zbytek rozřízněte vejpůl vodorovným řezem (nenechte to dělat manžela, trvalo by to zbytečně dlouho a chtěl by po Vás přinést vodováhu). Mezi poloviny naneste krém.
Zbytek krému naneste na celý povrch korpusu, prostě to “opatlejte” ze všech stran, a nakonec vršek posypte rozdrobeným korpusem.
Skvělá práce, užijte si tento netradiční dort, třeba na den svatého Patrika!
Image by azerbaijan_stockers on Freepik