Na prosinec a leden jsme laboratoř v iQPARKU proměnili v království barevných krystalů, pozorování pod makrolupou, skládání třpytivých papírových krystalů a dalších aktivit, které si můžete s dětmi vyzkoušet v rámci workshopu Zimní mikroskopování. Co by Vás možná nenapadlo je, že krystalizace se využívá i při výrobě lízátka. Jedno takové si v našem příspěvku vyrobíme.

Při pokusu se děti dozví, kolik cukru takové lízátko potřebuje, aby vyrostlo. Učí se trpělivosti, protože to prostě trvá, než vykrystalizuje. Podělíme se s Vámi o návod na výrobu, ať můžete doma s dětmi vyzkoušet. Jdeme na to!  

Návod na výrobu cukrového lízátka: 

1. Budeme potřebovat: cukr, barvivo, lžičku, špejle, kolíčky.

2. Smícháme 200 ml teplé vody a barvivo.

3. Přidáme 350 g cukru a mícháme, dokud se nerozpustí.

4. Špejli ponoříme do barevného roztoku.

5. Mokrou špejli obalíme v cukru a necháme zaschnout.

6. Na špejli připneme kolíček.

7. Špejli ponoříme do připraveného roztoku tak, aby se nedotýkala dna ani stěn.

8. Čekáme týden, aby vykrystalizovalo cukrové lízátko. Na teplém místě proces proběhne rychleji.

9. Tip pro fajnšmekry: Smíchejte kyselinu citronovou s cukrem a mokré lízátko ve směsi obalte. 

lízátko_koláž.jpeg

Pokud Vás rostoucí krystaly zaujaly, rádi Vás přivítáme v iQPARKU na workshopu Zimní mikroskopování.  

Hlášky malých nadšenců ze Zimního mikroskopování: 

“Mami, mám lízo.” (Dan, 3 roky) Šikovné ruce se zmocnily cukrového lízátka z Petriho misky, což nás inspirovalo k tomu, abyste si ho mohli vyrobit i doma.