led.jpg
  • Chemie
  • Pokusy

Jak sůl ovlivňuje skupenské přeměny vody?

Asi každý ví, že voda s rozpuštěnou kuchyňskou solí má výrazně nižší bod tuhnutí než čistá voda, a že proto např. moře zamrzá až při několika stupních pod nulou. Podobně známý je…
plechovka.png
  • Fyzika
  • Pokusy

Jak postavit plechovku na hranu?

Dokážeš postavit plechovku na hranu tak, aby se nezvrátila a vydržela takto třeba celý večer? Zkus si to. Nejspíš zjistíš, že to není jen tak, že budeš muset plechovce nějak…
IMG_20220721_132627.jpg
  • Chemie
  • Pokusy

Lightstick: chemické světlo na párty nebo na ryby

Zvyklí jsme obvykle na to, že svítící objekty, jako je slunce, plamen svíčky nebo obyčejná žárovka, uvolňují při svícení spoustu tepelné energie. U oblíbených svítících tyčinek…
  • Chemie
  • Pokusy

Jak vyrobit zmrzlinu suchým ledem?

Léto je v plném proudu a prázdniny jsou na dohled. To je ideální příležitost, kdy si vyrobit domácí zmrzlinu za pomoci suchého ledu!
easter-ga29fc5a6c_1920.jpg
  • Pokusy

Vejce jak je možná neznáte!

Natvrdo, naměkko, nahniličko, ztracené, míchané, volské oko, omeleta, sníh… Podívejme se na typický symbol českých Velikonoc z různých pohledů.
shutterstock_1451203091.jpg
  • Fyzika
  • Pokusy
  • Technologie
  • Osobnosti

Magdeburské polokoule – „síla“ vakua

Vakuum je prostor s velmi malou hustotou částic. V tomto prostoru je podtlak, protože tlak plynu ve vakuu je výrazně nižší než normální atmosférický tlak. Toho si byl vědom i Otto…
  • Chemie
  • Pokusy

Houby do vánočky?

Možná Vás překvapí, že při pečení vánočky hrají velmi důležitou roli houby. Konkrétně jednobuněčné houbovité organismy zvané Saccharomyces cerevisiae, které do vánočky přidáváme ve…