Zázračné kytičky, které pokvetou kdykoli

Některé z rostlin kvetou hned zjara, jiné až v létě, další z nich dokonce až na podzim. Příroda zařídila v rostlinách složitý proces kvetení, jehož načasování závisí na délce dne a noci či na teplotě vzduchu. My si však ukážeme jednoduchý způsob, jak přimět květinu rozevřít své okvětní lístky, kdykoli se nám zachce.

Z kancelářského nebo barevného papíru vystřihněte kytičky a opatrně jim přehněte okvětní lístky přes střed. Kytičky mohou mít různý tvar. Důležité však je, aby měly samostatné lístky, které můžeme přehnout. Využít můžete např. narcisy z naší šablony (soubor PDF je ke stažení na konci článku) nebo si nakreslit vlastní tvar.

narcis-iQLANDIAkytička-iQLANDIA kytička-iQLANDIA

Pozor, přehyb nesmíte zarýhovat nehtem, stlačte jej pouze bříškem prstu.

zatlaceni-listku-iQLANDIA

Děti mohou kytičky pomalovat, vlepit či dovnitř dokreslit včelky nebo třeba napsat vzkaz, umí-li už psát.

Složené kytičky pokládejte na vodní hladinu poskládanými lístky vzhůru. Po chvilce se lístky začnou rozevírat a kytičky „rozkvetou“.

rozvoj-lekninu-iQLANDIA

Kytičky lze usušit a použít opakovaně. Při opakovaném použití „rozkvétají“ rychleji.

kyticky-kolaz-iQLANDIA

Proč kytičky rozkvétají?

Papír je vyroben ze dřeva, které obsahuje rostlinná vlákna s tenkými trubičkami (tzv. kapiláry). V papíru se nacházejí zbytky kapilár, a když papír namočíme, tak se kapiláry začnou plnit vodou, a tak narovnávají ohnutý papír. Proto je důležité přehyb nezarýhovat, protože tím by se kapiláry porušily a kytičky by zůstaly zavřené.

ŠABLONA KE STAŽENÍ - Květy narcisů

Jak kytičky rozkvétají, sledujte v následujícím videu.