Zatmění Slunce

Štítky

Jeden z nejúžasnějších nebeských úkazů nastává, když Měsíc na obloze vstoupí před sluneční kotouč. Už samotné částečné zatmění je nevšední úkaz, mrazení v nás ale vyvolá, máme-li možnost vycestovat za zatměním úplným. Speciálním případem je zatmění prstencové. V článku si stručně vysvětlíme, jak tento úkaz nastává a kdy jej budeme moci sledovat u nás a v zahraničí.

Zatmění nastává, když je Měsíc ve fázi novu nebo úplňku, ale zároveň musí být také v přímce Slunce – Země. Dráha Měsíce je totiž skloněná asi o pět stupňů vůči rovině, ve které obíhá Země kolem Slunce, takže se Měsíc většinou netrefí do zemského stínu, nebo se netrefí před sluneční kotouč. Když se tak stane, potom ve fázi novu nastává zatmění Slunce a ve fázi úplňku zatmění Měsíce, jak ukazuje schematický obrázek.

zatmění-schéma-iQBLOG

Vtip ovšem je, že dráha Měsíce není jen skloněná, ale navíc ještě nejde o kružnici, nýbrž o mírně protáhlou elipsu. Na našem iQBLOGU už jsme popisovali, že díky tomu vídáme někdy na obloze tzv. superúplněk – tedy situaci, kdy je Měsíc zrovna nejblíže k nám a zrovna je v úplňku. A podobně zvláštní to může být i při zatmění Slunce. Někdy stín Měsíce nedopadne až na zemský povrch, protože Měsíc je sice v novu, trefí se na Slunce, ale je od nás zrovna dál. Nastává tzv. prstencové zatmění. Příkladem takového úkazu je i zatmění 10. června 2021, kdy v České republice nastává zatmění částečné a například v Grónsku by pozorovatel spatřil zatmění prstencové. Ukázka je na videu z našeho planetária.

V úvodu je zmíněno, že dechberoucí zážitek vyvolávající mrazení je pozorování úplného zatmění Slunce. Člověk je živočišný druh jako každý jiný a na úplné zatmění většinou reaguje naprosto nečekaně. Při částečném zatmění se třeba jen trochu zešeří, ale během zatmění úplného se náhle ochladí až o deset stupňů, ptáci ztichnou, Slunce za plného dne zcela zmizí z oblohy a kolem něj se objeví fascinující koróna a jasné hvězdy. Krajina během minuty doslova pohasne a všude kolem obzoru je vidět soumrak jako při západu Slunce. Když se Slunce opět vynoří a ukáže své první paprsky, objeví se na obloze tzv. diamantový prsten. Zatmění končí, krajina se náhle rozsvítí a lidé většinou tleskají. Naprosto spontánně reagují na nepředstavitelně úchvatný zážitek, který umí připravit jen příroda sama. Ještě se divíte, že se za tímto úkazem vydává tolik lidí?

diamantovy-prsten-iQBLOG

V České republice nastane úplné zatmění Slunce až 7. října 2135. Pás totality, odkud bude tento úkaz pozorovatelný, projde jen od severních Čech, přes východní Čechy až po severní Moravu a Slezsko. Dokonce ani v Praze nenastane zatmění úplné. Tak vzácné to je. Ale nemusíme zoufat. V druhé polovině 20. let 21. století se hned tří zatmění dočká Pyrenejský poloostrov. Ano, musíme se tam vydat, ale bude co pozorovat.

12. 8. 2026 projde pás úplného zatmění severně od Madridu. Slunce bude nízko nad západním obzorem a úplná fáze bude dlouhá asi minutu a 45 sekund.
2. 8. 2027 projde úplný stín Měsíce jižním okrajem Španělska, ale také letovisky v Tunisku a Egyptě. Slunce se dopoledne schová až na 6 minut a 23 sekund, což je už mimořádně dlouhé zatmění.
26. 1. 2028 nastane krásné prstencové zatmění, kdy při pohledu z jižního Španělska se téměř zapadající Slunce zakryje Měsícem, ale kousíček z něj zůstane jako zářící prstýnek.

A v České republice? 25. 10. 2022 dopoledne nastane částečné zatmění, které bude výraznější než to 10. 6. 2021. Slunce bude zakryto z více než jedné třetiny. Další částečné zatmění nastane 29. 3. 2025, zákryt bude však opět ani ne dvacet procent, a pak už tedy ono velké částečné zatmění 12. 8. 2026, kdy zmizí více než tři čtvrtiny slunečního kotouče, které bude ve Španělsku vidět jako úplné. Jak vidíte, máme se tedy na co těšit.

A co nám říká pohled do minulosti a vašich vzpomínek? Určitě nejvíce asi utkvělo částečné zatmění Slunce 20. března 2015, protože bylo krásné počasí a zákryt Slunce byl poměrně výrazný, jak vidíte i na přiložených záběrech. Pamětníci si však nejvíce vybaví velké evropské zatmění 11. srpna 1999, kdy pás totality jen velmi těsně minul jih našeho území. Zlobilo tehdy počasí, ale úplné zatmění tehdy spatřili šťastlivci v Rakousku, a hlavně v Maďarsku kolem Balatonu, kde se nádherně na poslední chvíli vyjasnilo. Na závěr článku tedy přidáváme ještě pohled na změnu osvětlení krajiny během částečného a úplného zatmění Slunce v Maďarsku. Všimněte si, jak se rozsvítily lampy, které reagovaly na náhlou tmu.

zatmeni-iQBLOG

Ať už budete sledovat jakékoliv zatmění Slunce, mějte na paměti, že může dojít k nevratnému poškození zraku. Vždy použijte bezpečnou metodu pozorování Slunce. Tedy nejlépe speciální solární fólii, projekci Slunce dírkou či dalekohledem na papír a podobně. Průběh zatmění 10. června 2021 včetně ukázek, jak pozorovat Slunce, a další doplňující informace, jsou v našem online přenosu na Youtube kanálu iQLANDIA.

iQTIP: Rozlišujete následující pojmy – zatmění – zákryt – přechod – exoplaneta? Jistě jste si všimli, že během zatmění Slunce vstupuje Měsíc před sluneční kotouč a zčásti, nebo úplně, ho zakrývá. Měli bychom tedy tento úkaz nazývat zákryt Slunce Měsícem. Lidově se však vžil pojem zatmění. Skutečné zatmění je však jev, kdy nějaké těleso vstupuje do stínu jiného tělesa. Proto hovoříme o zatmění Měsíce, když vstoupí do stínu Země. Stejně můžeme pozorovat zatmění Jupiterových měsíců nebo jejich zákryty planetou Jupiter. Opět podle toho, zda se měsíček zrovna schová za planetu, nebo zda vstoupí do stínu Jupiteru. Zákrytem Slunce je vlastně i přechod Venuše nebo Merkuru přes Slunce, ale jak vidíte, opět používáme pojem přechod a ne zákryt. Tyto přechody těles před mateřskou hvězdou nám umožňují objevit planety u jiných „sluncí“, tzv. exoplanety.


Zdroje:

Částečné zatmění 10. června 2021:

https://www.astro.cz/na-obloze/slunce/zatmeni-slunce/

Stránka k zatměním na astro.cz:

https://www.astro.cz/na-obloze/zatmeni.html

Zatmění pohledem Klubu astronomů Liberecka:

http://udalosti.astro.cz/?s=zatm%C4%9Bn%C3%AD+Slunce