O prázdninách asi většina lidí na fyziku moc nemyslí, ale fyzika žádné prázdniny nemá – i během nich je všude kolem nás. I když se třeba chceme jenom napít.

V jednom malém obchodu s potravinami jsem si koupil pití v klasické skleněné láhvi s klasickým víčkem. A protože jsem měl strašlivou žízeň, tak jsem požádal prodavače o otvírák. Prodavačovým mateřským jazykem nebyla čeština. Takže když mi místo otvíráku podal tlustý černý fix, pokládal jsem to za nedorozumění a svou prosbu jsem zdvořile zopakoval. Prodavač ale mlčky uchopil láhev, u víčka podržel fix – a hotovo!

Mrkněte na otevírákové video na našem Instagramu!

Já vím, nic zvláštního. Všichni zkušení pivaři dobře vědí, jak se dostat k oblíbenému nápoji bez otvíráku, a někteří už ani žádný s sebou nenosí. Vystačí si s jakýmkoli jiným kovovým nástrojem, s dorazem dveřního zámku nebo třeba i s pevnějším klackem. Třeba jste to ale stejně jako já nikdy sami nezkoušeli a jen zdálky obdivovali ty, kteří to umí. Pak vězte, že to není nic těžkého a zvládli byste to taky – jen musíte vědět, jak na to.

Finta je ta, že vlastně sestrojíte páku, která zvětší vaši sílu, abyste mohli odstranit víčko z hrdla láhve. Takže se pojďme blíž podívat na to, co je to páka a jak funguje.

Páka je prostě tyč (nebo jiná podobná věc) schopná otáčet se kolem pevného bodu. Na jednom místě vy působíte silou na ni, na jiném místě ona působí silou na něco jiného. Dobře je to vidět na obrázku:

Páka

Červenou silou vy působíte na tyč, modrou silou tyč působí na chlapečka. A když jsou obě části tyče stejně dlouhé, tak taky obě síly jsou stejně velké. Kdyby ale vaše část páky byla delší a chlapečkova kratší, tak by vám stačila menší červená síla:

Páka 1

A úplně stejné je to i s tím víčkem. K jeho odstranění z hrdla láhve potřebujeme určitou sílu, která je dost velká. Proto musíme použít nějakou tyčku, opřít si ji třeba o ukazováček, jeden konec tyčky umístit pod okraj víčka, na opačný konec tlačit – a udělat to všechno tak, aby naše část tyčky byla delší než ta u víčka:

Páka3

Samozřejmě ale nestačí zvládnout to jen teoreticky – chce to taky trochu cviku. :)

P. S. Pro vás, kteří čtete tenhle příspěvek kvůli škole, doplním ještě pár fyzikálních slovíček. Páce tohoto typu říkáme dvojzvratná, protože má dvě části – od osy otáčení k levému konci a od osy otáčení k pravému konci. Délku každé části páky nazýváme rameno síly. Vzdálenost od bodu otáčení k našemu palci je tedy rameno té červené síly a vzdálenost od osy otáčení k víčku je rameno modré síly. A rameno síly krát velikost síly, to je tzv. moment síly a ten je na obou stranách páky stejný. Páka jednozvratná by se nám v tomto případě asi nehodila, ale používáme ji např. k otevření láhve s vínem:

Otvírák

About the author

ZR Zdeněk Rakušan
Zdeněk je vášnivým autorem blogových článků o vědě, jehož slova přinášejí vědecké koncepty blíže každému. Jeho schopnost vysvětlit složité myšlenky jednoduchým a poutavým způsobem zaujme čtenáře různých úrovní znalostí. S jeho poutavými příběhy a jasným pohledem na aktuální vědecké objevy se čtenáři vydávají na osvěžující intelektuální cestu. Zdeňkova vášeň pro vědu a jeho dovednost sdílet ji s ostatními přispívá k většímu porozumění a zaujetí pro svět kolem nás. Další články autora