Co je to utajený var?

Štítky

Už od mala všude slýcháme, že voda se vaří při 100 °C. Ale pokud jste dávali na hodinách fyziky pozor, víte, že to není tak úplně pravda.

Co je to utajený var? 

Už od mala všude slýcháme, že voda se vaří při 100 °C. Ale pokud jste dávali na hodinách fyziky pozor, víte, že to není tak úplně pravda

Teplota varu vody závisí na nadmořské výšce a s ní souvisejícím tlaku vzduchu. Kdybyste si zkusili uvařit vodu na čaj ve vysokých horách, kde je oproti nížinám nižší tlak, voda začne bublat již při 93 °C. Na Mount Everestu dokonce už kolem 70 °C. A ani v našich končinách neplatí, že teplota varu vody je 100 °C. Pro nadmořské výšky kolem 400 m n. m. vychází var vody přibližně na 98 °C. 

Oproti tomu, když vaříme jídlo v tlakovém hrnci (tzv. papiňáku), voda bude vřít až při 120 °C. Takovýto hrnec totiž vaří jídlo při vyšším tlaku (odtud také název tlakový hrnec) a příprava pokrmů tak zabere kratší čas. Koho by tento skvělý vynález z roku 1679 zajímal více, ten ať si najde jméno Denis Papin. 

O obojím jste možná slyšeli při hodinách fyziky. Ale ještě v jednom případě voda vře při jiné teplotě, ovšem bez souvislosti s tlakem. Říká se tomu utajený var. 

voda

Var vody (ale i ostatních kapalin) poznáme jednoduše. V průběhu zahřívání vznikají na stěnách a dnu nádoby s kapalinou drobné bublinky, které se uvolňují a stoupají na povrch. S rostoucí teplotou je jich čím dál víc, až začnou tvořit velké bubliny. 

Při utajeném varu ale tyto bublinky nevznikají. Na první pohled tedy nepoznáme, zda je voda v nádobě studená, nebo horká. Takto se nám povede vodu zahřát i na 103 °C, aniž by var byl viditelný. Když pak do vody přidáme třeba čaj, začne se chovat trochu jako sopka – jen místo lávy chrlí vařící vodu.  

Ale nemusíte se bát, že by se vám to stalo v kuchyni, například u vaření vody na plotně. Utajený var nastává jen za podmínky, že je kapalina naprosto čistá, neobsahuje žádné drobné částečky. A kdybyste se přeci jen báli, stačí do vody přidat trochu soli nebo cukru. 

S utajeným varem se častěji setkávají chemici, protože pracují s čistou (destilovanou) vodou. Aby se tomuto nežádoucímu jevu vyhnuli, přidávají do vody malé porcelánové nebo skleněné kamínky (tzv. varné kamínky). 

A jak takový utajený var vypadá, můžete vidět v našem videu. Větší pravděpodobnost jeho vzniku je při ohřívání v mikrovlnné troubě. Ale vy to doma rozhodně nezkoušejte!

Zdroje: 

NAVE, Rod. Boiling Point Variation. In: HyperPhysics [online]. [cit. 2023-05-23]. Dostupné z: https://tinyurl.com/yy9j2xtr 

NAHODIL, Josef. Fyzika v běžném životě. Praha 4: Prometheus, spol. s. r. o., 2004. 206 s. ISBN 80-7196-278-3. 

JESENÁK, Karol. Čo je to utajený var?. In: eQuark.sk: Portál pre popularizáciu vedy [online]. [cit. 2023-05-23]. Dostupné z: https://tinyurl.com/4s53rau3