iQCAFÉ - Přírodovědec za hledáčkem

Přednášky
iQLANDIA

Další přednáška z pravidelného cyklu iQCAFÉ v liberecké iQLANDII tentokrát s přírodovědcem, fotografem Petrem Juračkou.

Víte, proč se česká šnečí ulita nerozbije, když spadne z výšky? Je ekvádorská babočka skutečně kovově modrá, anebo je to optický klam? Mají mořské houby v Belize radost z toho, když v nich žijí krevetky?

Zajímavostmi ze světa bezobratlých živočichů vás provede Petr Jan Juračka, přírodovědec, fotograf a vědecký pracovník z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, kde se mj. věnuje profesionální fotografii mikrosvěta a vědy. Věnuje se rozličným technikám mikrofotografie, o které dokáže poutavě vyprávět úplně stejně tak, jako o svých extrémních cestách do hor či pralesů. Petr má v současné době vlastní popularizační pořad “Petrova divočina” ve Víkendu na televizi Nova.

Přednáška však nebude jen o těchto mediálně známých příbězích, ale také o nových fotografiích, které jste patrně ještě neviděli - tak jako o písečných zrnkách pláží doslova celého světa, anebo o mikrofotografiích pořízených ze zvířat pražské zoologické zahrady. Pro Petra je typický velmi spontánní, místy až živelný projev, který vás společně s tentokrát skutečně unikátními fotkami a videi jistě vtáhne do děje, který je běžnému lidskému oku zpravidla skryt. 

Přednášející: Petr Jan Juračka
Místo konání: MatematikUm, 3. podlaží budovy iQLANDIE

Sledovat přednášku online nebo ze záznamu
Co je iQCAFÉ?

  • Speciální seriál přednášek s přírodovědnou tematikou
  • Určeno dospělým i studentům vysokých a středních škol
  • Nutná registrace na přednášku.
  • Vstupné je zdarma.