Recept na špenátový – mechový dort

Blýskněte se netradičním zeleným dortem! Dopřejte si pochoutku plnou kyseliny listové nejen na den sv. Patrika.

Jak na to?

Korpus: 

  • 250 g baby špenátu (či mraženého špenátu) 

  • 3 ks vejce 

  • 180 g krupicového cukru 

  • 175 ml rostlinného oleje 

  • 310 g hladké mouky 

  • 1 kypřící prášek 

  • 2 lžíce citronové šťávy 

  • kůra z jednoho bio citronu 

Krém: 

  • 500 g mascarpone 

  • 400 ml 31% smetany ke šlehání 

  • 150 g moučkového cukru 

  • 1 g mleté vanilky 

A ještě taky: 

  • dortovou formu o průměru 20 cm 

  • pečící papír 

  • máslo na vymazání formy

Než začnete, dbejte na to, že v ideálním případě by všechny použité suroviny měly mít pokojovou teplotu.

Pracovní postup

Nejprve vezměte omytý listový špenát a nasekejte jej na menší kousky, které následně vhoďte do mixéru. Výsledkem by měla být jemná kaše. 

Do misky rozklepněte vajíčka, přidejte cukr a míchejte. Postupně přidávejte olej. Následně přidejte špenátovou kaši, citrón i citrónovou kůru a všechno pořádně promíchejte. 

Přidejte mouku, kypřící prášek a opět promíchejte. 

Teď je ideální čas připravit si pečící formu. Lehce ji vymažte máslem a vložte do ní pečící papír (pěkně Vám k formě přilne), a potom opět vymažte máslem. 

Předehřejte si troubu na 165 °C (chcete-li 438,1499939 kelvinů nebo 329° Fahrenheita). 

A teď rychle připravit krém! Všechny ingredience dejte do misky a ... správně – vyšlehejte je (nedoporučuje se pomlázkou)! 

Jakmile máte v troubě správnou teplotu, vylijte formu nevzhledně zeleným těstem a šup na 45 min dovnitř. 

Z upečeného zchladlého korpusu odřízněte vršek a rozdrobte jej na malé kousky. Zbytek rozřízněte vejpůl vodorovným řezem (nenechte to dělat manžela, trvalo by to zbytečně dlouho a chtěl by po Vás přinést vodováhu). Mezi poloviny naneste krém. 

Zbytek krému naneste na celý povrch korpusu, prostě to “opatlejte” ze všech stran, a nakonec vršek posypte rozdrobeným korpusem. 

Skvělá práce, užijte si tento netradiční dort, třeba na den svatého Patrika!

Image by azerbaijan_stockers on Freepik