Začněme otázkou. Jaký je první dotaz studentů po vysvětlení nové matematické teorie?

"A budu tohle někdy potřebovat?"

Společně s touto expozicí jsme si dali za cíl na tuto i jiné podobné otázky odpovídat. Protože využítí matematiky je v běžném životě "nespočet" a často dokonce zachraňuje životy!

Oficiálně

Expozice MatematikUm obsahuje soubor didaktických pomůcek a programů, které jsou zaměřené na kritická místa učiva a matematiku v praxi. Zprostředkovávají žákům matematiku zcela novým způsobem, který jim ukáže, jak používat matematiku každý den i mimo školu, a že její hlubší pochopení nám pomáhá lépe chápat a objevovat svět kolem nás.

Matematické vzdělávací programy a didaktické pomůcky vznikly za podpory projektu Naplňování krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání Libereckého kraje II, reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/19_078/0017282.

To nejdůležitější o expozici

Kdy otevíráme dveře MatematikA: 2. 2. 2022 

Kde: 3. podlaží budovy iQLANDIE

Na své si přijdou primárně studenti 6.- 9. třídy ZŠ, hlavy ale zavaříme i podstatně starším!

„Od té doby co jsou v matice písmenka se nechytám!"

Aha! a WOW! efekt

Aby bylo učení zábavné a efektivní, je důležité mít vyvážený poměr dvou efektů. Říká se jim aha-efekt a wow-efekt. Aha efekt je typický pro školní výuku, děti se ve školních lavicích dozvídají nové věci. Pro udržení jejich zájmu a pozornosti to ale často nestačí. Možná o to víc v Matematice. WOW! efekt je jiný. Přichází když mohou děti zkoušet, hrát si, tvořit (nebo i „konstruktivně ničit"), osahávat. iQLANDIA je svět plný wow! efektů. V jakých matematických oblastech se tedy můžou děti i jejich doprovod vzdělávat?

MatematikUm je rozděleno do následujících sekcí :

  • matematika všedního života
  • matematika v IT
  • matematika v přírodě
  • stavebnictví
  • historie matematiky
  • funkce
  • další témata (finanční matematika, statistika, sport)

Přijďte si prohlédnout fraktálovou grafiku, vyzkoušet matematické bludiště, prozkoumat řezy těles. Kreslit do písku jako Archimédés v Syrakusách, dozvědět se, jak využít trigonometrii v běžném životě, nebo se ponořit do virtuální reality! Nebo si spočítat investici na důchod. Říkáte aha? Přijďte říct i wow!

„Nemusíš být génius, abys chápal matiku!"