ISS neboli Mezinárodní vesmírná stanice je stále tím nejvýznamnějším místem, kde lze studovat vliv mikrogravitace (zjednodušeně stavu beztíže) na život člověka. Místo, kde lze vyvíjet nové léky a materiály. Dokáží si lidé obstarat základní potraviny pro budoucí život daleko od Země? Jak chodí na záchod? A opravdu pijí vlastní moč?

Vesmírná toaleta 

Jedno z nejoblíbenějších témat. A jak by také ne, když si uvědomíme, jak se chovají tekutiny ve stavu mikrogravitace. Voda se po uvolnění z nádoby rozletí v podobě kuliček do všech směrů. To není něco, co bychom chtěli zažít na toaletě. Ta naštěstí funguje jako důmyslný vysavač. Jak říkají astronauti – potřebu číslo jedna lze vykonat docela dobře do nádobky s trychtýřem, která ústí do nádoby s podtlakem, takže vše je vysáto tam, kam potřebujeme. Podobně je to s potřebou číslo dva. Jen to chce trochu cviku. Trénovat sedání si na toaletu mohou astronauti i před zrcadlem na Zemi. 

Na stanici probíhá velmi účinná recyklace odpadu i vzduchu. Takže z moči se odfiltruje čistá voda a je možné ji znovu použít. Podobně se odebírá vlhkost i z atmosféry na stanici. Pevné látky jsou zatím ukládány do nákladních lodí, s kterými shoří v atmosféře, ale v budoucnu by mohly sloužit jako hnojivo pro pěstování rostlin.

Čas k jídlu 

Vesmírné stravování se posunulo velmi výrazně. Potraviny se samozřejmě dopravují na stanici v co nejlehčí a nejmenší podobě, aby se toho dalo dovézt co nejvíce. Nejde však primárně o tuby a konzervy, i když i ty jsou stále v oblibě. Časté jsou pytlíčky s vysušenými běžnými pokrmy, do kterých si astronaut následně napustí vodu a ohřeje si je. Čerstvé potraviny je možné také zajistit lyofilizací (vysušení mrazem). No a konečně je tu pořád ještě možnost, na kterou se astronauti těší nejvíce, když přiletí zásobovací loď a doveze čerstvé ovoce. 

Ke snídani si tedy dáte třeba tortillu, jejíž trvanlivost je pro ISS určena na 1,5 roku. Na tu si namažete například máslo a med. K obědu může být ryba s bramborovým pyré. K večeři třeba pizza nebo něco z konzervy. 

Na ISS probíhají také experimenty s pěstováním rostlin. Takovou laboratoř najdeme například v evropském modulu Columbus. Poznáte ji snadno, svítí se tam fialovým světlem, které je vhodné pro růst rostlin. Porovnává se schopnost růstu a plození na Zemi a paralelně s tím ve vesmíru. Astronauti už takhle ochutnali třeba čerstvé papriky nebo salát. 

Spaní a volný čas 

Hlavní náplní života astronauta na ISS je vědecký výzkum, ale má i chvíli času pro sebe. Někteří se uchýlí na pár minut do modulu Cupola a sledují výhled na naši Zemi. Jiní si čtou nebo sledují zprávy. Mají také možnost zavolat si se svými rodinami. Ke spánku jim je vyhrazena soukromá komůrka, ve které je spací pytel. Jak by se vám líbilo, kdybyste ve spánku volně poletovali prostorem a naráželi do stěn? Když usnete ve stavu beztíže, ruce se uvolní a vznáší před vámi. Spacák je docela užitečná věc. 

Cvičení a sportovní hry

Naprosto nezbytnou součástí denního programu astronauta je cvičení. Svaly v beztíži ochabují a kosti řídnou. Pravidelným cvičením lze tyto nežádoucí vlivy zmenšit. Astronauti mají k dispozici upravený rotoped, jsou připoutáni k běhacímu pásu nebo tahají za zátěž. 

Velice oblíbenou kratochvílí jsou sportovní hry, které bývají provozovány u příležitosti sportovních událostí na Zemi. Nejvíce se v poslední době zapsaly do širšího povědomí lidí vesmírné olympijské hry s tak bizarními disciplínami, jako byla házená bez rukou, synchronizované létání nebo gymnastika ve vzduchu.

Výzkum 

ISS je hlavně vesmírná laboratoř. Výzkum probíhá především v evropském laboratorním modulu Columbus, japonské části Kibo a americké Destiny, ale skříně s experimenty se dají najít i jinde, dokonce i na vnějšku stanice. Někdy se stačí vědcům na Zemi propojit se svým zařízením na dálku, ale často musí přístroje obsloužit sami astronauti. Nebo provádí experimenty sami na sobě. Odebírají sami sobě krev (říkají, že je to pořád lepší než poprosit kolegu), ukládají vzorky do speciálních mrazících boxů, zkoušejí nové technologie, jako je virtuální realita. Zkoumají se různé vlastnosti látek za účelem vylepšit jejich vlastnosti nebo vyrábět zcela nové materiály a léky.  

Údržba stanice – výstupy do volného kosmu 

Kosmická stanice začala vznikat v roce 1998, kdy byly vypuštěny první moduly. Od roku 2000 je trvale obydlena bez přerušení. Je už poměrně stará, ale její provoz je zatím oficiálně prodloužen do roku 2028 a dost možná to bude ještě dál. Může se také stát, že funkci zastarávajících modulů převezmou nové, soukromé, a z ISS bude zčásti i vesmírný hotel. Po roce 2020 dostává stanice i nové dvojice panelů fotovoltaických článků, které jsou menší a účinnější, takže zastanou práci těch velkých původních.  

Přesto je potřeba výstupů do volného kosmu (tzv. EVA – Extra Vehicular Activity), aby se nové panely nebo moduly propojily, aby se vyměnily stárnoucí akumulátory na vnějšku stanice za nové a udělala další nutná údržba. Astronauti si oblékají skafandry a vydávají se zhruba na osmihodinové „vycházky“, které samozřejmě nejsou ničím pohodovým. Jde o vrcholný výkon, protože pohyb v beztíži je obtížný a vyčerpávající. 

 iQ TIP: Na ISS běží také experimenty určené k popularizaci vědy mezi veřejností a žáky škol. Příkladem pro začátečníky je soutěž evropské vesmírné agentury Astro Pi, která umožňuje naprogramovat počítač na ISS a nechat na něm běžet svůj kód. A kdo se chce posunout výše a dále, je tu pro něj CanSat nebo Moon Camp.