Letos 9. července uplyne 220 let od narození Američana Thomase Davenporta. Že vám to jméno nic neříká? Všichni ale běžně jezdíme tramvají nebo vlakem, který táhne elektrická lokomotiva, a čím dál víc lidí si pořizuje elektromobily. A věřte nebo ne, historie těchto vynálezů sahá téměř dvě století do minulosti a jedním z těch, kteří stáli na jejích počátcích, byl právě Thomas Davenport. Pojďme si zkusit něco podobného jako tenkrát on.

Davenport, povoláním kovář, sestrojil první elektromotor, který se podařilo patentovat, a experimentoval s jeho využitím k pohonu vozidel. Jeho výtvor měl sice blíže k dětským vláčkům než ke skutečné lokomotivě, ale žádná z dnešních vymožeností nespadla z nebe, ke každé se dospělo až postupným vývojem…

Mluvíme o 1. polovině 19. století, tedy o době dávno předtím, než se elektrická energie začala běžně vyrábět mechanickou cestou (pomocí dynama či alternátoru). Davenport ještě pracoval se zdroji chemickými.

A my ho zkusíme napodobit: vyrobíme si malý elektromotor poháněný elektrickým článkem („baterií“). Jinak bude mít náš superjednoduchý výrobek s Davenportovým pramálo společného, ale to nám nemusí příliš vadit.

About the author

ZR Zdeněk Rakušan
Zdeněk je vášnivým autorem blogových článků o vědě, jehož slova přinášejí vědecké koncepty blíže každému. Jeho schopnost vysvětlit složité myšlenky jednoduchým a poutavým způsobem zaujme čtenáře různých úrovní znalostí. S jeho poutavými příběhy a jasným pohledem na aktuální vědecké objevy se čtenáři vydávají na osvěžující intelektuální cestu. Zdeňkova vášeň pro vědu a jeho dovednost sdílet ji s ostatními přispívá k většímu porozumění a zaujetí pro svět kolem nás. Další články autora