Houby do vánočky?
Možná Vás překvapí, že při pečení vánočky hrají velmi důležitou roli houby. Konkrétně jednobuněčné houbovité organismy zvané Saccharomyces cerevisiae, které do vánočky přidáváme ve formě droždí.
Tito malí společníci nám slouží již několik tisíc let. Pomáhají pekařům, cukrářům a výrobcům piva, vína a lihovin po celém světě.
Kvasinky dokážou přeměňovat cukr, který je přítomný v mouce, obilovinách či ovoci, na etanol a oxid uhličitý. První produkt zajímá samozřejmě výrobce lihovin, naopak pekaři nechají etanol s klidným srdcem odpařit během pečení, je totiž zajímá druhý produkt kvašení – oxid uhličitý. Díky jeho postupnému uvolňování během pečení se v těstě vytváří póry a výsledné pečivo je díky tomu krásně nadýchané. Kvasinky to samozřejmě nedělají pro naši potěchu. Během kvašení se uvolňuje energie, kterou kvasinky potřebují ke svému růstu.
Vyzkoušejte si doma podle našeho videa jednoduchý pokus a zjistěte, co má droždí rádo a v jakých podmínkách nejlépe kvasí. Použít můžete čerstvé nebo sušené droždí. Pokud si chcete ověřit, že během kvašení vzniká opravdu oxid uhličitý, vložte hořící špejli nad kapalinu do lahve, na které se balonek nejvíce nafoukl. Oxid uhličitý plamen uhasí.
Jeden gram droždí obsahuje asi 10 miliard malých kvasinek. Pokud máte doma mikroskop, můžete se na tyto 6-8 mikrometrů velké pomocníčky podívat zblízka. Pro přípravu vzorku rozpusťte malé množství živého droždí ve vlažné vodě, přidejte lžičku cukru a počkejte 15 minut. Když budete mít štěstí, můžete pod mikroskopem pozorovat tzv. Pučení, pomocí kterého se kvasinky nepohlavně rozmnožují. Během pučení začne z těla jedince vyrůstat pupen, který se po čase oddělí.
Šárka V.
Mohlo by vás zajímat
Kovová voda – fascinující experiment z českých luhů a hájů
O vodě už jste toho jistě slyšeli spoustu. Ale o zvláštním druhu vody, který se chová jako kov, možná ještě nic. Jak taková voda může vypadat? K čemu vlastně je? A kdo s touto vodou přišel?
Cyklodextriny: Malé molekuly s velkým využitím
Možná jste o cyklodextrinech nikdy neslyšeli, ale ve skutečnosti se s nimi setkáváme téměř každý den. Cyklodextriny jsou totiž molekuly, které se používají v mnoha oblastech, jako jsou potraviny, kosmetika či lékařství.
Magnetoreologie – jak se dá voda „zmrazit” pomocí magnetu
Všichni víme, co jsou magnety – malé kousky materiálu, které k sobě přitahují kovové předměty jako například spony nebo nůžky. Při použití magnetu však takové předměty zůstávají nezměněny. Nůžky zůstávají stále stejnými nůžkami a spony…
Lyžařské vosky
Možná Vás napadají fundovanější stránky o správné technice mazání běžek na Váš další výlet nebo závod. A máte pravdu! My si ale v tomto článku povíme, proč nám vlastně lyže po sněhu jede, a jak vůbec lyžařské vosky fungují.
Podzimní barvy listí
První podzimní den letos vycházel na pátek 23. září. Příroda se však podle našeho kalendáře neřídí, a proto můžeme typické podzimní jevy pozorovat mnohem dříve. Ano, řeč je hlavně o barevných změnách listů a jejich opadávání. Víte proč a jak…
Lightstick: chemické světlo na párty nebo na ryby
Zvyklí jsme obvykle na to, že svítící objekty, jako je slunce, plamen svíčky nebo obyčejná žárovka, uvolňují při svícení spoustu tepelné energie. U oblíbených svítících tyčinek (lightsticků) tomu tak ale není. Září totiž díky chemické reakci…
Přežití v přírodě 2: Jak netradičně rozdělat oheň?
Nejčastěji zapalujeme oheň pomocí zápalek nebo zapalovače. I o tom by se dal napsat článek. My se ale zaměříme na různé další způsoby, jak zapálit oheň. Některé z nich se skutečně používaly nebo dosud používají, jiné představují spíš…
Přežití v přírodě: Jak filtrovat znečištěnou vodu?
Nedostatek vody, zejména pitné, patří k velkým globálním problémům dneška. O tom ale tento článek není. My vám chceme ukázat, jak si můžete opatřit aspoň trochu čistou vodu třeba na výletě, když vám dojde ta z domova.
Jak vyrobit zmrzlinu suchým ledem?
Léto je v plném proudu a prázdniny jsou na dohled. To je ideální příležitost, kdy si vyrobit domácí zmrzlinu za pomoci suchého ledu!
Komentáře (0)