Zdá se, že používáte zastaralý prohlížeč, jenž nepodporuje moderní technologie pro zobrazování obsahu na webu, proto stránky nemusí vypadat či fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.

Nastavení cookies

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

  1. Úvod
  2. iQBLOG
  3. Houby do vánočky? 

Houby do vánočky? 

23.12.2021

Možná Vás překvapí, že při pečení vánočky hrají velmi důležitou roli houby. Konkrétně jednobuněčné houbovité organismy zvané Saccharomyces cerevisiae, které do vánočky přidáváme ve formě droždí. 

Tito malí společníci nám slouží již několik tisíc let. Pomáhají pekařům, cukrářům a výrobcům piva, vína a lihovin po celém světě.   

Kvasinky dokážou přeměňovat cukr, který je přítomný v mouce, obilovinách či ovoci, na etanol a oxid uhličitý. První produkt zajímá samozřejmě výrobce lihovin, naopak pekaři nechají etanol s klidným srdcem odpařit během pečení, je totiž zajímá druhý produkt kvašení – oxid uhličitý. Díky jeho postupnému uvolňování během pečení se v těstě vytváří póry a výsledné pečivo je díky tomu krásně nadýchané. Kvasinky to samozřejmě nedělají pro naši potěchu. Během kvašení se uvolňuje energie, kterou kvasinky potřebují ke svému růstu. 

kvasinky_pod_mikroskopem

Vyzkoušejte si doma podle našeho videa jednoduchý pokus a zjistěte, co má droždí rádo a v jakých podmínkách nejlépe kvasí. Použít můžete čerstvé nebo sušené droždí. Pokud si chcete ověřit, že během kvašení vzniká opravdu oxid uhličitý, vložte hořící špejli nad kapalinu do lahve, na které se balonek nejvíce nafoukl. Oxid uhličitý plamen uhasí.   

Jeden gram droždí obsahuje asi 10 miliard malých kvasinek. Pokud máte doma mikroskop, můžete se na tyto 6-8 mikrometrů velké pomocníčky podívat zblízka. Pro přípravu vzorku rozpusťte malé množství živého droždí ve vlažné vodě, přidejte lžičku cukru a počkejte 15 minut. Když budete mít štěstí, můžete pod mikroskopem pozorovat tzv. Pučení, pomocí kterého se kvasinky nepohlavně rozmnožují. Během pučení začne z těla jedince vyrůstat pupen, který se po čase oddělí. 

Šárka V. 

Komentáře (0)

Načítám...

Mohlo by vás zajímat

Lightstick: chemické světlo na párty nebo na ryby

Zvyklí jsme obvykle na to, že svítící objekty, jako je slunce, plamen svíčky nebo obyčejná žárovka, uvolňují při svícení spoustu tepelné energie. U oblíbených svítících tyčinek (lightsticků) tomu tak ale není. Září totiž díky chemické reakci…

Přežití v přírodě 2: Jak netradičně rozdělat oheň?

Nejčastěji zapalujeme oheň pomocí zápalek nebo zapalovače. I o tom by se dal napsat článek. My se ale zaměříme na různé další způsoby, jak zapálit oheň. Některé z nich se skutečně používaly nebo dosud používají, jiné představují spíš…

Přežití v přírodě: Jak filtrovat znečištěnou vodu?

Nedostatek vody, zejména pitné, patří k velkým globálním problémům dneška. O tom ale tento článek není. My vám chceme ukázat, jak si můžete opatřit aspoň trochu čistou vodu třeba na výletě, když vám dojde ta z domova.

Jak vyrobit zmrzlinu suchým ledem?

Léto je v plném proudu a prázdniny jsou na dohled. To je ideální příležitost, kdy si vyrobit domácí zmrzlinu za pomoci suchého ledu!

Jak si vyrobit šumivku do koupele?

Perlivky, šumivky nebo bomby do koupele, kdo by je nemiloval. Připravili jsme osvědčený recept, jak je s dětmi vyrobit. 

Vejce jak je možná neznáte!

Natvrdo, naměkko, nahniličko, ztracené, míchané, volské oko, omeleta, sníh… Podívejme se na typický symbol českých Velikonoc z různých pohledů.

Horký led 

Vyrazili jste na zimní výpravu do hor, kolem zuří sněhová vánice a ledový vichr vás okrádá o cenné teplo? Možná patříte mezi šťastlivce s vyhřívanými rukavicemi a přídavnou baterií, která se ještě nestačila vybít. Anebo dáváte přednost…

Magdeburské polokoule – „síla“ vakua

Vakuum je prostor s velmi malou hustotou částic. V tomto prostoru je podtlak, protože tlak plynu ve vakuu je výrazně nižší než normální atmosférický tlak. Toho si byl vědom i Otto von Geuricke, který vynalezl vývěvu a rozhodl se…

Paramagnetický kyslík 

Kapalinu vykazující magnetické vlastnosti jsme tu již měli ( Ferrofluid ). Ale už jste někdy slyšeli o tom, že by kyslík reagoval na magnetické pole? Nejspíš to pro Vás bude novinka a není se čemu divit, protože se jedná o…

Trávení škrobů 

Nebojíte se dělat pokusy sami na sobě? Pojďte si s námi vyzkoušet, jak si lidské tělo dokáže poradit s jedním molekulárním obrem pomocí vlastních slin. Řeč je…