Houby do vánočky?

Možná Vás překvapí, že při pečení vánočky hrají velmi důležitou roli houby. Konkrétně jednobuněčné houbovité organismy zvané Saccharomyces cerevisiae, které do vánočky přidáváme ve formě droždí.

Tito malí společníci nám slouží již několik tisíc let. Pomáhají pekařům, cukrářům a výrobcům piva, vína a lihovin po celém světě.   

Kvasinky dokážou přeměňovat cukr, který je přítomný v mouce, obilovinách či ovoci, na etanol a oxid uhličitý. První produkt zajímá samozřejmě výrobce lihovin, naopak pekaři nechají etanol s klidným srdcem odpařit během pečení, je totiž zajímá druhý produkt kvašení – oxid uhličitý. Díky jeho postupnému uvolňování během pečení se v těstě vytváří póry a výsledné pečivo je díky tomu krásně nadýchané. Kvasinky to samozřejmě nedělají pro naši potěchu. Během kvašení se uvolňuje energie, kterou kvasinky potřebují ke svému růstu. 

kvasinky_pod_mikroskopem

Vyzkoušejte si doma podle našeho videa jednoduchý pokus a zjistěte, co má droždí rádo a v jakých podmínkách nejlépe kvasí. Použít můžete čerstvé nebo sušené droždí. Pokud si chcete ověřit, že během kvašení vzniká opravdu oxid uhličitý, vložte hořící špejli nad kapalinu do lahve, na které se balonek nejvíce nafoukl. Oxid uhličitý plamen uhasí.   

Jeden gram droždí obsahuje asi 10 miliard malých kvasinek. Pokud máte doma mikroskop, můžete se na tyto 6-8 mikrometrů velké pomocníčky podívat zblízka. Pro přípravu vzorku rozpusťte malé množství živého droždí ve vlažné vodě, přidejte lžičku cukru a počkejte 15 minut. Když budete mít štěstí, můžete pod mikroskopem pozorovat tzv. Pučení, pomocí kterého se kvasinky nepohlavně rozmnožují. Během pučení začne z těla jedince vyrůstat pupen, který se po čase oddělí.