Vejce jak je možná neznáte!

Natvrdo, naměkko, nahniličko, ztracené, míchané, volské oko, omeleta, sníh… Podívejme se na typický symbol českých Velikonoc z různých pohledů.

Tušili jste, že vaječná skořápka má až 17 tisíc pórů, které zárodku umožňují dýchat? Zároveň přes ně vejce absorbuje pachy, proto se může stát, že jakmile budete mít vejce v lednici blízko aromatických potravin, může Vám pak např. vajíčko natvrdo chutnat jako banán nebo zrající sýr.

Obáváte se časté konzumace vajec kvůli obsahu cholesterolu? Ještě před několika lety nás lékaři před vajíčky varovali. Dnes však existují studie, kdy lidem pojídajícím 2 vajíčka denně po dobu půl roku hladina cholesterolu v krvi naopak poklesla. Za pár let můžeme očekávat opět zcela jiná doporučení. Asi byste neměli následovat příkladu českého rekordmana v pojídání vajec, který zvládl sníst 24 natvrdo uvařených vajec za pouhé 2 minuty. Proto radíme: vajíček i všeho ostatního s mírou a se zdravým rozumem.

velikonoce
Znáte živočicha, který snáší největší vejce? Ano, je to pštros, ale k poměru své velikosti tvoří vejce pouze 2 % jeho váhy, kdežto novozélandský kiwi snáší vejce o velikosti až 20 % hmotnosti samičky. Na opačné straně hmotnostní škály je vajíčko kolibříka, které váží asi 0,25 g, za to pštrosí vejce má váhu 750 až 1600 g.

A na závěr zpět k Velikonocům. Víte, proč se podle legend začala vejce malovat? Jedna z verzí praví, že šlo o projev díků Ježíše Krista za pomoc od obyčejných lidí, jiná říká, že v postním období (končící Bílou sobotou) se kromě masa nesměla jíst ani vejce, ale jelikož slepice po zimě plně snášely, lidé řešili, co s takovým množstvím vajec. Vajíčka vařili natvrdo, protože déle vydržela, a aby je odlišili od čerstvých vajec, začali ta uvařená malovat.

A pokud chcete přijít na to, jak jinak lze rozeznat uvařené vajíčko od čerstvého, nebo vyzkoušet další domácí pokusy s vajíčky, koukněte na následující video.