Tlak, podtlak a brčko

Pití brčkem (na Moravě slámkou) se stalo velkou módou a nabízí se otázka: je to jenom frajeřina, nebo má brčko skutečně praktický význam? A co se vlastně musí stát, aby se vám tekutina přemístila ze sklenice do úst?

Určitě vás napadla spousta důvodů, proč pít brčkem. Nás také! Nemusíte zvedat nádobu s pitím ani ji naklánět – stačí ponořit brčko a pít. Díky brčku se napijete i z takové nádoby, z jaké by to jinak šlo velmi špatně, např. z krabičky. Když máte nápoj složený z více vrstev, můžete si vychutnat každou zvlášť. A když ve sklenici nebo kelímku plove led, kousky máty a jiný „nepořádek“, nepadá vám do pusy.

Někteří lidé si myslí, že právě ten zmíněný podtlak nám „vytáhne“ kapalinu brčkem nahoru. Ale kdepak. Je jen velmi málo fyzikálních jevů, kdy síla něco přitahuje. Ze všech sil, jejichž účinky můžeme běžně pozorovat, jen tři mohou být přitažlivé: síla gravitační, elektrická a magnetická. V tomto případě tedy nejde o žádné přitahování kapaliny k ústům, ale naopak o její vytlačování zezdola nahoru. Jak už bylo zmíněno, ústy vytváříme nad hladinou kapaliny v brčku podtlak. Ale nad hladinou okolní kapaliny v nádobě žádný podtlak nevzniká – tam stále zůstává normální atmosférický tlak. Takže tu máme rozdíl dvou různých tlaků: podtlaku v ústech a normálního tlaku vzduchu všude okolo. A díky tomuto rozdílu tlaků kapalina proudí brčkem vzhůru do úst.

brcko-iQBLOG

Můžete si sami udělat malý pokus: potřebujete k němu brčko, sklenici s vodou a nůžky. Nůžkami udělejte do horní části brčka díru a potom brčko ponořte do vody a zkuste pít. Jde vám to?

Moc ne, viďte :-) Kvůli díře totiž nedokážete vytvořit ten zmíněný podtlak a v brčku zůstává normální atmosférický tlak, jako je všude okolo. A když není rozdíl tlaků, tak není ani síla, která by tlačila kapalinu vzhůru.

Brčko s dírou můžete případně na někoho nastražit, jako je to v našem videu.

About the author

ZR Zdeněk Rakušan
Zdeněk je vášnivým autorem blogových článků o vědě, jehož slova přinášejí vědecké koncepty blíže každému. Jeho schopnost vysvětlit složité myšlenky jednoduchým a poutavým způsobem zaujme čtenáře různých úrovní znalostí. S jeho poutavými příběhy a jasným pohledem na aktuální vědecké objevy se čtenáři vydávají na osvěžující intelektuální cestu. Zdeňkova vášeň pro vědu a jeho dovednost sdílet ji s ostatními přispívá k většímu porozumění a zaujetí pro svět kolem nás. Další články autora