Zdá se, že používáte zastaralý prohlížeč, jenž nepodporuje moderní technologie pro zobrazování obsahu na webu, proto stránky nemusí vypadat či fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.

Nastavení cookies

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

  1. Úvod
  2. iQBLOG
  3. Tlak, podtlak a brčko

Tlak, podtlak a brčko

14.06.2021

Pití brčkem (na Moravě slámkou) se stalo velkou módou a nabízí se otázka: je to jenom frajeřina, nebo má brčko skutečně praktický význam? A co se vlastně musí stát, aby se vám tekutina přemístila ze sklenice do úst?

Určitě vás napadla spousta důvodů, proč pít brčkem. Nás také! Nemusíte zvedat nádobu s pitím ani ji naklánět – stačí ponořit brčko a pít. Díky brčku se napijete i z takové nádoby, z jaké by to jinak šlo velmi špatně, např. z krabičky. Když máte nápoj složený z více vrstev, můžete si vychutnat každou zvlášť. A když ve sklenici nebo kelímku plove led, kousky máty a jiný „nepořádek“, nepadá vám do pusy.

Někteří lidé si myslí, že právě ten zmíněný podtlak nám „vytáhne“ kapalinu brčkem nahoru. Ale kdepak. Je jen velmi málo fyzikálních jevů, kdy síla něco přitahuje. Ze všech sil, jejichž účinky můžeme běžně pozorovat, jen tři mohou být přitažlivé: síla gravitační, elektrická a magnetická. V tomto případě tedy nejde o žádné přitahování kapaliny k ústům, ale naopak o její vytlačování zezdola nahoru. Jak už bylo zmíněno, ústy vytváříme nad hladinou kapaliny v brčku podtlak. Ale nad hladinou okolní kapaliny v nádobě žádný podtlak nevzniká – tam stále zůstává normální atmosférický tlak. Takže tu máme rozdíl dvou různých tlaků: podtlaku v ústech a normálního tlaku vzduchu všude okolo. A díky tomuto rozdílu tlaků kapalina proudí brčkem vzhůru do úst.

brcko-iQBLOG

Můžete si sami udělat malý pokus: potřebujete k němu brčko, sklenici s vodou a nůžky. Nůžkami udělejte do horní části brčka díru a potom brčko ponořte do vody a zkuste pít. Jde vám to?

Moc ne, viďte :-) Kvůli díře totiž nedokážete vytvořit ten zmíněný podtlak a v brčku zůstává normální atmosférický tlak, jako je všude okolo. A když není rozdíl tlaků, tak není ani síla, která by tlačila kapalinu vzhůru.

Brčko s dírou můžete případně na někoho nastražit, jako je to v našem videu.

Zdeněk R.

Komentáře (0)

Načítám...

Mohlo by vás zajímat

Lightstick: chemické světlo na párty nebo na ryby

Zvyklí jsme obvykle na to, že svítící objekty, jako je slunce, plamen svíčky nebo obyčejná žárovka, uvolňují při svícení spoustu tepelné energie. U oblíbených svítících tyčinek (lightsticků) tomu tak ale není. Září totiž díky chemické reakci…

Přežití v přírodě 2: Jak netradičně rozdělat oheň?

Nejčastěji zapalujeme oheň pomocí zápalek nebo zapalovače. I o tom by se dal napsat článek. My se ale zaměříme na různé další způsoby, jak zapálit oheň. Některé z nich se skutečně používaly nebo dosud používají, jiné představují spíš…

Přežití v přírodě: Jak filtrovat znečištěnou vodu?

Nedostatek vody, zejména pitné, patří k velkým globálním problémům dneška. O tom ale tento článek není. My vám chceme ukázat, jak si můžete opatřit aspoň trochu čistou vodu třeba na výletě, když vám dojde ta z domova.

Jak vyrobit zmrzlinu suchým ledem?

Léto je v plném proudu a prázdniny jsou na dohled. To je ideální příležitost, kdy si vyrobit domácí zmrzlinu za pomoci suchého ledu!

Vejce jak je možná neznáte!

Natvrdo, naměkko, nahniličko, ztracené, míchané, volské oko, omeleta, sníh… Podívejme se na typický symbol českých Velikonoc z různých pohledů.

Jak funguje dalekohled 

Dalekohled, to jsou přece dvě čočky, které přibližují obraz vzdálených objektů. Jak to funguje, je jasné. Nebo že by to přeci jen bylo složitější? Ukážeme si, že dalekohledů je několik různých typů, a také si vysvětlíme, jak se chová světlo,…

Isaac Newton a dnešní časy

V minulých dvou letech jsme se všichni neustále setkávali s informacemi o pandemické hrozbě. Velkou část tohoto období dokonce žáci ani studenti vysokých škol nesměli navštěvovat své vzdělávací instituce. Kvůli snaze o zmírnění…

Magdeburské polokoule – „síla“ vakua

Vakuum je prostor s velmi malou hustotou částic. V tomto prostoru je podtlak, protože tlak plynu ve vakuu je výrazně nižší než normální atmosférický tlak. Toho si byl vědom i Otto von Geuricke, který vynalezl vývěvu a rozhodl se…

Třífázový elektromotor

Velký praktický význam trojfázových proudů je dán možností konstruovat jednoduché a výkonné elektromotory, které mění energii elektrickou na energii mechanickou. Princip fungování třífázového elektromotoru si můžeme vysvětlit na exponátu…

Houby do vánočky? 

Možná Vás překvapí, že při pečení vánočky hrají velmi důležitou roli houby. Konkrétně jednobuněčné houbovité organismy zvané Saccharomyces cerevisiae, které do vánočky přidáváme ve formě droždí.