Zdá se, že používáte zastaralý prohlížeč, jenž nepodporuje moderní technologie pro zobrazování obsahu na webu, proto stránky nemusí vypadat či fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.

Nastavení cookies

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

To nám pomáhá poskytovat vám nejlepší možné služby a nabídky.

  1. Úvod
  2. iQBLOG
  3. Svítící gumový medvídek 

Svítící gumový medvídek 

31.08.2021

Navštívili jste naši science show a zaujal vás efektní pokus, při kterém se gumový medvídek rozzářil červenofialovým plamenem a doslova vysoptil ze zkumavky ven? Pojďme se spolu podívat tomuto pokusu na kloub.   

Gumoví medvídci obsahují především velké množství cukru (40-60 %). Typickou gumovou konzistenci způsobuje nejčastěji želatina živočišného původu, která se získává povařením jatečních odpadů – kůží, šlach a kostí. Existuje však i vegetariánská varianta gumových medvídků, do kterých se přidává agarová želatina z mořských řas. Lákavý vzhled a vůni dodávají aromatické látky, barviva a další dochucovadla. 

Pro náš pokus ovšem není zásadní přesné složení gumového medvídka, ale fakt, že obsahuje organické látky, sacharidy (cukr) a bílkoviny (želatinu), které reagují bouřlivě s roztaveným chlorečnanem draselným. Chlorečnan draselný je silně oxidující látka, proto se také používá v pyrotechnice a při výrobě zápalek. Při jeho zahřátí se navíc uvolňuje kyslík, mistr nad mistry v oboru hoření, který celou reakci pořádně nakopne. 

Ihned po vhození gumového medvídka do roztaveného chlorečnanu draselného se uvolňuje obrovské množství energie ve formě tepla a světla. Gumový medvídek doslova shoří během několika málo sekund a my můžeme navíc pozorovat krásné fialové záblesky. Za ty může přítomnost draselných iontů. 

 

Reakce gumového medvídka s roztaveným chlorečnanem draselným je hezký způsob, jak zviditelnit energii ukrytou v chemických vazbách. Tuto energii vyžívají všechny živé organismy. Lidé a ostatní živočichové získávají organické látky z potravy – společně s cennou energií. Zelené rostliny si samy vyrábí zásobní sacharidy během fotosyntézy. Využívají k tomu oxid uhličitý, vodu a energii ze Slunce. Jedno však máme všichni společné – během procesu zvaného buněčné dýchání uvolňujeme energii z vazeb v organických látkách reakcí s kyslíkem, který se do našich těl dostává z okolního vzduchu. Energii z těchto látek však neuvolňujeme a nevyplýtváme najednou jako my při našem pokusu, ale pěkně postupně si ji zabudujeme do speciálních molekul, kterým se říká přenašeče energie (např. ATP). Tyto „molekulární baterky“ pak tělo využívá během rozličných biochemických procesů, které se v našem těle odehrávají. 

Samozřejmě musíme vzít v potaz, že ne všechna ta energie, kterou jsme pozorovali jako ohňostroj ve zkumavce, pochází z chemických vazeb. Určitou část energie jsme celé směsi dodali i tím, že jsme pomocí kahanu zahřáli a roztavili chlorečnan draselný. 

 

iQTIP!

Pokus by měla provádět pouze dospělá a zkušená osoba s použitím vhodných ochranných pomůcek a ideálně v digestoři. Někdy se během pokusu roztaví dno zkumavky, proto je dobré pod zkumavku umístit porcelánovou misku s pískem. Také doporučujeme medvídka před pokusem podélně rozříznout, aby se po vhození nepřichytil na stěnu zkumavky. Pokus funguje výborně i s jakýmkoliv malým bonbonkem, jako je například tic-tac. 

Šárka V.

Komentáře (0)

Načítám...

Mohlo by vás zajímat

Podzimní barvy listí

První podzimní den letos vycházel na pátek 23. září. Příroda se však podle našeho kalendáře neřídí, a proto můžeme typické podzimní jevy pozorovat mnohem dříve. Ano, řeč je hlavně o barevných změnách listů a jejich opadávání. Víte proč a jak…

Lightstick: chemické světlo na párty nebo na ryby

Zvyklí jsme obvykle na to, že svítící objekty, jako je slunce, plamen svíčky nebo obyčejná žárovka, uvolňují při svícení spoustu tepelné energie. U oblíbených svítících tyčinek (lightsticků) tomu tak ale není. Září totiž díky chemické reakci…

Přežití v přírodě 2: Jak netradičně rozdělat oheň?

Nejčastěji zapalujeme oheň pomocí zápalek nebo zapalovače. I o tom by se dal napsat článek. My se ale zaměříme na různé další způsoby, jak zapálit oheň. Některé z nich se skutečně používaly nebo dosud používají, jiné představují spíš…

Přežití v přírodě: Jak filtrovat znečištěnou vodu?

Nedostatek vody, zejména pitné, patří k velkým globálním problémům dneška. O tom ale tento článek není. My vám chceme ukázat, jak si můžete opatřit aspoň trochu čistou vodu třeba na výletě, když vám dojde ta z domova.

Jak vyrobit zmrzlinu suchým ledem?

Léto je v plném proudu a prázdniny jsou na dohled. To je ideální příležitost, kdy si vyrobit domácí zmrzlinu za pomoci suchého ledu!

Jak si vyrobit šumivku do koupele?

Perlivky, šumivky nebo bomby do koupele, kdo by je nemiloval. Připravili jsme osvědčený recept, jak je s dětmi vyrobit. 

Vejce jak je možná neznáte!

Natvrdo, naměkko, nahniličko, ztracené, míchané, volské oko, omeleta, sníh… Podívejme se na typický symbol českých Velikonoc z různých pohledů.

Horký led 

Vyrazili jste na zimní výpravu do hor, kolem zuří sněhová vánice a ledový vichr vás okrádá o cenné teplo? Možná patříte mezi šťastlivce s vyhřívanými rukavicemi a přídavnou baterií, která se ještě nestačila vybít. Anebo dáváte přednost…

Magdeburské polokoule – „síla“ vakua

Vakuum je prostor s velmi malou hustotou částic. V tomto prostoru je podtlak, protože tlak plynu ve vakuu je výrazně nižší než normální atmosférický tlak. Toho si byl vědom i Otto von Geuricke, který vynalezl vývěvu a rozhodl se…

Houby do vánočky? 

Možná Vás překvapí, že při pečení vánočky hrají velmi důležitou roli houby. Konkrétně jednobuněčné houbovité organismy zvané Saccharomyces cerevisiae, které do vánočky přidáváme ve formě droždí.