Světový den statistiky

Štítky

Statistika nuda je, má však cenné údaje. Jistě znáte refrén této písně, ale co je to ta statistika?

Statistika je vědní obor, který se zabývá sběrem, organizací, analýzou, interpretací a prezentací empirických dat za účelem prohloubení znalostí určité oblasti, obvykle hromadného jevu.

Teď už to víme, ale rozumíte tomu? Je to část matematiky, která rozhodně není k zahození. Poskytuje nám mnoho nejen užitečných, ale také zajímavých údajů. Díky nim můžeme vylepšovat a ovlivňovat spoustu věcí, které nás obklopují.

Pojďme to prozkoumat. Věděli jste, že během jednoho roku absolvuje dálkový let 300 milionů lidí a uskuteční se 30 tisíc letů? A co třeba taková příprava jídla pro dopravní letadla jedné nejmenované společnosti? Ročně se na přípravu jídel pro cestující spotřebuje 78 tun mrkve, 180 tun brambor, 94 tun cibule, 6 milionů kusů pečiva. A víte, že mrkev musí mít délku přesně 9 cm, aby se vešla do misky v letadle?

Podívejme se na jeden den v kuchyni této společnosti. V 5:00 kuchyň otvírá. Pracuje zde 160 kuchařů, 25 národností a zvládají připravit 15 různých světových kuchyní. Během 24 hodin zde připraví 37 000 jídel. Hmotnost jedné porce musí být přesně 250 g. Zamyslete se, jaký vliv by měly dva gramy navíc na každé porci. Jen na snídaně spotřebují 50 litrů vajec, každý kuchař průměrně vyrobí 400 omelet. Pro rozvážení hotových jídel se využívá 70 nákladních aut a 50 dodávek. Použité nádobí se musí také umýt, denně je to 30 000 šálků, 35 000 talířů a 47 000 misek. Osm myček umyje 1000 kusů nádobí za hodinu. Kolik kusů je to za den? Nedojedené zbytky jídel činí 20 tun odpadu za den. Co jde, je přeměněno na energii pro 1000 domácností ročně.

Tak to je ta nuda s cennými údaji. Můžete si zkusit vytvořit podobnou statistiku pro vaši domácnost a porovnat ji s touto.