Svět pod mikroskopem: pokojové rostliny

Máte doma mikroskop a docházejí Vám nápady, co zajímavého byste mohli pozorovat? Ty nejzajímavější věci jsou často ty, které máte běžně kolem sebe. Co všechno se dá objevit při „pitvě“ kvetoucí (pokojové) rostliny?

Je jen na vás, zda si pro svá botanická pozorování zvolíte pokojovou rostlinu jako my, nebo zda se vypravíte ven, kde hlavně na jaře není o kvetoucí rostliny nouze. Nás zaujala květina s názvem tořivka, tropická rostlina z čeledi podpětovitých, která pochází ze střední a jižní Afriky. Daří se jí například v deštných pralesích na Madagaskaru. Lidé si ji oblíbili hlavně pro její krásné orchidejovité květy. Na pohled jsou krásné, my je ale prozkoumáme i zevnitř – pomocí žiletky nebo skalpele. 

torivka-iQLANDIA

Podélně rozřízněte květ tořivky a objevte jeho základní části: tyčinky (samčí pohlavní orgány), složené z nitky a prašníku s pylovými zrny, pestík (samičí pohlavní orgán) s bliznou, čnělkou a semeníkem a dále květní lůžko s kališními lístky a korunní lístky. Prozkoumejte je pomocí digitálního mikroskopu nebo fotoaparátu v režimu makro. Máte-li k dispozici optický mikroskop, můžete si tyto části prohlédnout ještě detailněji. S jeho pomocí jsou dobře vidět dokonce i pylová zrna; získáte je tak, že je opatrně vyklepnete z rozříznutých prašníků tyčinek.

torivka-rez.iQLANDIA

torivka-mikroskop-iQLANDIA

Věděli jste, že řada rostlin má na povrchu listů chloupky, kterým se odborně říká trichomy? Tyto výčnělky na rostlinné pokožce mají různou funkci: chrání rostlinu před slunečním svitem a přehřátím, mohou obsahovat silice nebo žahavou tekutinu, některé umožňují příjem vzdušné vlhkosti, jiné naopak rostliny před vlhkostí chrání. Vaším úkolem bude prozkoumat list tořivky. Digitálním mikroskopem se můžete podívat na povrch rovnou, pro pozorování optickým mikroskopem odřízněte z listu tenkou vrstvu, kterou snadno prosvítíte.

torivka-mikroskop-iQLANDIA

Své výsledky můžete porovnat s přiloženým pracovním listem, který vám může posloužit i jako návod: 

Pitva tořivky - PRACOVNÍ LIST

iQ TIP:

Kdo se nebojí popálení, může se vrhnout na pozorování překrásných trichomů kopřivy dvoudomé. Hrot trichomu je kvůli přítomnosti křemičitanů velice křehký, a tím pádem je náchylný na odlomení.  V jeho spodní rozšířené části (tzv. bázi) na nás číhá nepříjemně žahavá směs acetylcholinu, histaminu a serotoninu, která vyvolává známé podráždění kůže.

trichom-koprivy-dvoudome-iQLANDIA