Druhá květnová neděle se tradičně slaví jako Den matek. Máte už nějaký dárek pro maminku či babičku? Pokud ne, máme pro vás inspiraci. A navíc si můžete zároveň s výrobou přáníčka zopakovat i základní poznatky o elektrickém obvodu a dozvědět se něco o plošných spojích.

Elektrický obvod slouží k vytvoření elektrického proudu, kterým se přenáší elektrická energie ze zdroje (např. „baterie“) do spotřebiče (žárovky, motorku, bzučáku apod.). Ve škole v hodinách fyziky se obvody obvykle sestavují ze součástek z elektrostavebnic a k jejich propojování se používají klasické spojovací vodiče – vlastně kovové „dráty“ obalené izolací. Je to velmi praktické, názorné. V průmyslově vyráběných elektrických zařízeních, zejména ve spotřební elektronice, se ale mnohem častěji používají takzvané plošné neboli tištěné spoje. Jimi pospojovaný elektrický obvod (většinou velmi, velmi složitě rozvětvený) zabere jen minimum místa a vejde se na jedinou desku, která pak tvoří základ přístroje. 

Ale dost teorie, zkuste si to rovnou v praxi.  

Budete se možná divit, ale historie plošných spojů se začala psát už před více než sto lety! A první plošné spoje se vyráběly podobně tomu, co si můžete snadno vyzkoušet podle našeho videa. 

About the author

ZR Zdeněk Rakušan
Zdeněk je vášnivým autorem blogových článků o vědě, jehož slova přinášejí vědecké koncepty blíže každému. Jeho schopnost vysvětlit složité myšlenky jednoduchým a poutavým způsobem zaujme čtenáře různých úrovní znalostí. S jeho poutavými příběhy a jasným pohledem na aktuální vědecké objevy se čtenáři vydávají na osvěžující intelektuální cestu. Zdeňkova vášeň pro vědu a jeho dovednost sdílet ji s ostatními přispívá k většímu porozumění a zaujetí pro svět kolem nás. Další články autora