V našem iQFABLABU jsme ukutili krmítko pro ptáky. A jako správní blogeři jsme o tom napsali článek! Jak na to? Co budete potřebovat? A jak a čím ptáčky krmit?

Nejvhodnější dobou pro přikrmování ptáků je podzim, ideálně začátek listopadu. Teploty klesají a nabídka potravy se zužuje.Přerušit bychom měli krmení zhruba v březnu, kdy už jsou si schopni ptáci najít dostatek potravy sami. Myslete také na to, že pokud se rozhodnete krmit ptáky, naučí se k vám lítat v pravidelných intervalech a vy byste měli zajistit, aby v krmítku byla vhodná strava. Pokud se tak nestane, pták už nemusí sehnat v danou dobu potravu jinde. Odměnou je možnost pozorovat jedinečné divadlo, ve kterém se nám zblízka předvedou nejen běžní obyvatelé přilehlého parku či zahrady, ale i druhy, které po zbytek roku žijí skrytě nebo je u nás lze zastihnout výhradně v zimě. Pozorováním a sčítáním ptáků na krmítkách můžeme navíc odhalit zajímavé výsledky o chování zimujících ptáků, o kterém toho zatím víme velmi málo. 

Potrava vhodná do krmítek: slunečnicová semena, loupané ořechy, ovesné vločky, maso nakrájené na kousky, vnitřní sádlolůj.  

Co je nevhodné: čerstvé pečivo, uzeniny, slané a plesnivé potraviny apod. 

Krmítka v oblasti České republiky navštěvují především sýkory (modřinkakoňadrababkauhelníček i parukářka), pěnkavovití (čížek lesnístehlík obecnýhýl obecný a samozřejmě pěnkava obecná), z dalších druhů potom zvonek zelenýbrhlík lesnídlask tlustozobýmlynařík dlouhoocasý. Krmítko mohou navštívit i větší ptáci, například sojka obecná nebo strnad obecný.  

Na jablka a hrušky je možné nalákat kosa černého nebo drozda kvíčalu. Sady a zahrady s nesklizeným ovocem často obsazují brkoslavové severní

Krmítka nemusí sloužit jen ptákům. Na ořechy, neloupané arašídy nebo suché plody lze přilákat také veverky obecné. V případě, že chcete, aby vaše krmítko sloužilo pro veverky, zvolte i vhodné umístění tak, aby ho veverky mohly snadno navštěvovat.  

Prostřednictvím krmítek se může přenášet řada nemocí. Nemoc se přenáší hlavně ve znečištěných a vlhkých krmítkách, proto je doporučeno je občas dezinfikovat a následně opláchnout horkou vodou. V případě zjištění nákazy je nutné na několik týdnů přerušit krmení a krmítka vyčistit. Onemocnění není přenosné na člověka, čištění tak můžete provádět bez obav o vlastní zdraví. 

Pokud si chcete postavit ptačí krmítko, je důležité mít alespoň základní znalosti, které jste si přečetli výše. Teď se už můžete pustit do výroby vlastního krmítka. Připravili jsme si pro Vás krmítko, na které nalákáte nejen ptačí klasiku ala sýkorky, ale také se vám možná poštěstí uvidět brkoslava severního.  

K výrobě budeme potřebovat

Materiál: laťka 2ks 2 cm/16 cm/3 mm, laťka 2 cm/17 cm/2 mm, prkýnko 2ks 12,5/14/2 cm, prkýnko 14 cm/23 cm/2 cm, prkýnko 16 cm/16 cm/2 cm, tyčka 5 mm/10 cm 

Nářadí: svorky, pilku, brusný papír, pilník, metr, tužka, barva nebo olej (lněný, lze použít i olivový)  

Spojení: máte několik možností, jak budku sestavit: za použití lepidla (trocha času a trpělivosti navíc), hřebíčků nebo vrutů. 

krmítko

Postup výroby

  1. Větší prkno 14/23/2 si upneme svorkami ke stolu. Namalujeme si pomocí pravítka a tužky, zda chceme mít střechu šikmou, jako máme na obrázku, nebo jestli ji chceme mít rovnou. To záleží jen na vás. 

  2. Dřevo necháme upnuté a pilkou uřízneme po obou stranách.  

  3. Dřevo necháme stále upnuté, vyměříme si, kam chceme vyvrtat dírku na kolík, na který budeme napichovat ovoce. Ideální je samozřejmě prostředek prkénka. Do vrtačky si upneme vrták velikost č. 6 a vyvrtáme díru, nemusí být naskrz. 

  4. Pokud jste se rozhodli, že si uděláte střechu jako my (šikmou), tak si na dvě krátká prkýnka velikosti 12,5/14/2 cm namalujte úhel 45°, upněte si prkno do svorky a seřízněte obě části střechy. 

  5. Nyní si všechny části, které jsme právě nařezali, obrousíme pilníkem, abychom zarovnali případné nedokonalosti.  

  6. Právě máme připraveny všechny části krmítka k jeho sestavení.  

  7. Nejdříve si k základní (dolní) desce připevníme záda budky, na obou deskách si vyznačíme polovinu a přiložíme si je k sobě, abychom mohli vyznačit bod na vyvrtání malé dírky, do které budeme šroubovat vrut, případně zatloukat hřebíčky. 

  8. Když máme přidělaná záda ke dnu, přitlučeme si hřebíčky lišty okolo základní desky. Jedna dlouhá bude patřit dopředu, kratší do boků. Vzadu mezi zády a bočními lištami vznikne místo cca 1 cm, toto místo je důležité pro odtok vody (roztátého sněhu apod).  

  9. Nakonec budeme přidělávat střechu, zde je vhodné zvolit přichycení lepidlem i vruty, aby se zacelila spára ve spoji a netekla voda přímo do potravy. Tudíž si namažeme lepené spoje a přichytíme ke korpusu krmítka svorkou. Poté si vezmeme vrtačku, předvrtáme si dírky na vruty a připevníme střechu ještě do zad krmítka vruty.  

  10. Tyčku, která bude sloužit na napichování ovoce, jsme ponechali delší (=13 cm), aby i menší ptáčci měli možnost se pohodlně usadit a hodovat. Na jednom konci jsme ji lehce obrousili do špice, ale ne ostré, aby nedošlo k poranění. A vlepíme ji na záda, kam jsme si předvrtali díru. 

  11. Pokud už je naše budka kompletně sestavená, vezmeme si brusný papír a celou ji dobře zabrousíme, aby nikde nebyly třísky, špína apod.  

  12. Teď můžeme krmítko ošetřit barvou, olejem nebo ji pomalovat, jak jen budeme chtít, můžeme ji třeba ozdobit přírodninami.  

  13. Zavěsit krmítko nebo přidělat ho na bezpečné místo je už dle vašich možností, nejjednodušší variantou je přilepit zezadu tavnou pistolí kousek silného provázku a krmítko zavěsit nebo přivázat.  

IQTIP: Na stránkách birdlife.cz se můžete zapojit do sčítání ptáků na vašich krmítkách.  

Zdroje: nkz.cz, birdlife.cz, ptacihodinka.cz