Možná Vás napadají fundovanější stránky o správné technice mazání běžek na Váš další výlet nebo závod. A máte pravdu! My si ale v tomto článku povíme, proč nám vlastně lyže po sněhu jede, a jak vůbec lyžařské vosky fungují.

Jak fungují lyže? 

I moderní lyže sice obsahují dřevo, ale materiálovým složením se od svých prapředků, nalezených před 8 000 lety na území dnešního Ruska a Číny, velmi liší. Dnešní skluznice se vyrábí především z polyethylenu. Je to plast, jehož vlastnosti se odvíjí od hustoty a prostorového uspořádání jeho opakujících se molekul. Kratší a neuspořádané tak najdeme třeba v měkkých a ohebných sáčcích. Tvrdý plast má řetězce velmi dlouhé a krystalicky uspořádané a je ideální pro výrobu skluznic. Materiál je navíc hydrofobní, odpuzuje vodu. 

Když si to svištíte třeba u nás v Jizerských horách, vzniká při pohybu lyže po sněhu teplo v důsledku tření. Díky němu sníh pod lyží roztaje na tenkou vrstvu vody a po ní vám lyže klouže. V čem je háček? Pokud je vrstva vody příliš tenká nebo vůbec nevzniká (např. kvůli suchému sněhu či příliš nízkým teplotám), dře se lyže o ostré krystaly sněhu a s ní se dřete i vy. 

Ani na mokrém či teplejším sněhu ale nemáte vyhráno. Voda vzlíná póry ve skluznici a na spodní straně lyže se jí drží až moc (viz tabulka). Namísto pomocníkem je vám voda černým pasažérem a namísto bezproblémového skluzu vám raší pot na čele. Ideální tloušťka vrstvy je od 4 do 12 mikrometrů, což je mimochodem zhruba velikost jedné červené krvinky, která vám na lyžích pomáhá dýchat.

Skluznice

Jak vosky fungují? 

Pod mikroskopem vypadá skluznice jako pórovitá houba. Vosk na ní skvěle drží, impregnuje ji a brání přilepení nečistot, které by zvyšovaly tření. Samozřejmě se ale vosk ze skluznice postupně ztrácí. 

Různé typy vosků se liší vlastnostmi i principem fungování. Kdo rád bruslí potřebuje vosk skluzový. A stejný vosk využijí i majitelé sjezdových lyží nebo snowboardů. Kdo preferuje klasiku, aplikuje odrážecí pevné vosky či tekutý klistr. Ovšem ne po celé délce skluznice! Odrážecí vosky se mažou pouze do prostřední části. Jde zhruba o třetinu délky lyže, tzv. mazací komoru. V přední a zadní části lyže využije i „klasik“ vosk skluzový. 

Voskování lyží skluzovým voskem vede k maximalizaci hydrofobních vlastností skluznice a ke snížení tření mezi skluznicí a sněhem. Čím je její povrch hladší a čím víc odpuzuje vodu, tím lépe lyže klouže a my se můžeme těšit ze svých sportovních výkonů, nebo alespoň z výhledu do zasněžené krajiny. 

Běžky na klasickou techniku jsou v oblasti mazací komory vyklenuté, a odrážecí vosk tak může plnit dvě funkce. Poskytuje dostatečně vysoké tření nutné k odrazu, když máme váhu na jedné lyži a její prostřední zatíženou část tlačíme na sníh. A když jsou obě lyže rovnoměrně zatížené a jejich středy jsou výš nad sněhem, klouže dostatečně natolik, aby umožnil pohyb lyže po sněhu. 

Co vosky obsahují? 

Přesné chemické složení vosků si výrobci pečlivě střeží, ale přibližnou představu máme. Lyžařské vosky jsou směsí několika různě dlouhých uhlovodíků v různém poměru. Nejkratší řetězce má parafín (asi 30 atomů uhlíku), středně dlouhé mají mikrokrystalické vosky (asi 40 uhlíků) a přísadou s nejdelšími řetězci jsou syntetické vosky (přes 50 atomů uhlíku). 

Odrazové vosky obsahují další příměsi zvyšující tření jako je guma, pryskyřice nebo kalafuna. 

Skluzové vosky mohou obsahovat i grafit. Ten snižuje elektrický náboj, který vzniká při tření lyže o suchý sníh. A menší elektrická síla mezi sněhem a lyží znamená menší námahu pro lyžaře. 

Často se přidávají tzv. perfluorované uhlovodíky, které velmi dobře snižují tření. Ty namísto vodíku obsahují fluor. Nejznámějším zástupcem této skupiny je teflon, materiál používaný v mnoha odvětvích lidské činnosti. Možná ho máte doma na pánvičce, na strunách od kytary nebo v bundě s membránou. Právě vosky s fluorem měly doposud lepší vlastnosti než vosky bez nich, a proto je používají servismani při přípravě lyží pro vrcholové sportovce. 

Již dnes se ale složení vosků mění. A to právě v profesionálním sportu. Mezinárodní lyžařská federace (FIS) naplánovala zákaz vosků s fluorem na sezonu 2020/2021 kvůli rizikům pro zdraví lidí při přípravě lyží i jeho akumulaci v životním prostředí.  Zákaz je momentálně o tři roky odsunut kvůli vývoji zařízení FT (z angl. Fluorine Tracker), které prvek odhalí na samotné skluznici nebo v přípravcích na ni nanesených. Navíc výrobci lyžařských vosků jistě ocení více času na vývoj a testování nových produktů. 

Běžky „bez“ vosků 

Krátce se podíváme i na alternativy k voskování mazacích komor běžek. 

Jednou z možností je využití mohérových nebo nylonových pásů, které plní podobnou funkci jako odrážecí vosky. Při odrazu je to, jako kdybychom hladili zvíře proti srsti, vysoké tření nám umožňuje se odrazit. Naopak při skluzu sníh „hladí“ lyži po směru vláken a ona klouže. Obzvlášť hladký skluz můžeme zažít na pásech, jejichž vlákna obsahují (stejně jako vosky zmíněné výše) teflon. Na podobném principu fungují lyže se šupinami na skluznici. I když se ale tyto lyže obejdou bez odrážecích vosků, stejně potřebují ošetření skluzovým voskem v přední a zadní části skluznice. 

Teoretická průprava je za námi, vzhůru do stopy! 

iQTIP: „A na úplný závěr ještě jedna prosba. Pokud si budete při přípravě lyží zažehlovat vosky s parafínem, dejte dobrý pozor. Kdyby se vařící či hořící parafín dostal do kontaktu s vodou, čekali by Vás velmi horké chvilky! Na ty naše se můžete podívat ve videu níže."