Kolik mají šneci “zubů”?

Štítky

  • iQ inspirace
  • Pro nejmenší
  • Tvoření

Jakmile zaprší, šneci jsou všude. Jsou různí - malí, velcí, tlustí, tencí... Vysvětlit, zvláště dětem, že to nejsou živé hračky je mnohdy nadlidský úkol pro rodiče. Pojďme si tedy šneky, s nimiž si mohou děti hrát dle libosti, vyrobit.

Šnek neboli hlemýžď zahradní je velmi zajímavý živočich. Dokáže se pohybovat rychlostí až 6 metrů za hodinu a může se v přírodě dožít až 7 let, v zajetí dokonce až 12 let. Na jazyku má hlemýžď více než 25 000 “zubů”- páskový jazyk hlemýždě je lemovaný mikroskopickými rozmělňovači, které vypadají jako zuby na listové pile. Své zoubečky používá hlemýžď k ukusování soust. Živí se rostlinnou potravou a denně zkonzumuje tolik potravy, kolik sám váží. Výrazným znakem hlemýždě jsou kromě ulity také dva páry tykadel, delší tykadla nesou oči, zatímco na těch kratších jsou čichové a hmatové receptory.

Najdete-li prázdnou šnečí ulitu nebo i více kusů, můžete pomocí barevných permanentních fixů vytvořit netradiční zahradní nebo domácí dekoraci.

Máte-li po ruce modelínu, můžete vytvořit k ulitě také šnečí tělo.

šneci-iQPARK

Pokud nemáte právě po ruce pravou hlemýždí ulitu, můžete vzít papír, nůžky a pastelky a vytvořit si třeba tohoto roztomilého papírového šnečka.

sneci-iQPARK

ŠABLONA KE STAŽENÍ

A na závěr tu máme jeden dětský šnečí vtip:

Paní učitelka se ve škole ptá: "Děti, jaké znáte zvíře na š?" Pepíček odpoví: " Šnek." "Správně", odvětí paní učitelka. "A kdo zná zvíře na d?" "Dva šneci," řekl Pepíček. Paní učitelka jen mávne rukou a zeptá se: "A kdo zná zvíře na ž?" Opět se přihlásí Pepíček: „Že by zase šnek???"

sneci-iQPARK