Naučit se házet opravdový bumerang vyžaduje náročný trénink a dohled dospělého. Papírový bumerang do pokojíčku je však bezpečný, zábavný a jako příprava na házení skutečného bumerangu je úplně ideální!

Bumerang je jednoduchý nástroj vyvinutý nezávisle na sobě v Austrálii, Africe, Evropě, ale zřejmě i na dalších kontinentech. Nejznámější jsou australské bumerangy, neboť pouze tam je bumerang používán dodnes. Nicméně nejstarší bumerang byl nalezen na polské straně Tater. Jeho staří se odhaduje na 20 000 let.

Bumerang se využíval k různým účelům: k lovu ptáků nad močály (srážení letícího hejna), jako vrhací zbraň či pro sport i zábavu. Podle svého účelu se liší i tvar bumerangu. Nejznámější je vracející se bumerang. Ten, když byl správně hozen, dokázal se vrátit na místo vypuštění. Takový bumerang má profil křídla. Pokud se hodí správně a s dostatečnou rotací, která je důležitější než dopředná síla hodu, vzniká během letu vztlak, který jeho dráhu zakřivuje, postupně jej natočí do vodorovné pozice a vrátí se zpět k místu vrhu.

iQTIP:

Víte, že největší vracející se bumerang vyrobil v roce 2008 Gerhard Walter z Rakouska. Rozpětí tohoto bumerangu je 259 cm. Zato nejmenší měří cca 3 cm. Navíc roku 2008 astronauti otestovali, že se bumerang vrací i ve stavu beztíže.

V současnosti bumerangy slouží hlavně pro zábavu a sport, oproti původním dřevěným jsou z lehčích materiálů a mají i větší počet ramen.

sportovní-bumerang-iQLANDIA

Jak bylo zmíněno v úvodu, používání opravdového bumerangu venku má spoustu omezení. Je třeba otevřený prostor bez překážek a jiných osob, ideálně bezvětří, dobrá viditelnost, aby nehrozilo nebezpečí zranění vrhače a dalších osob. Proto Vám nabízíme řešení v podobě kvalitního bumerangu, který je možné vyrobit doma a techniku hodu si natrénovat v pohodlí pokojíčku.

ŠABLONA KE STAŽENÍ - Bumerang

Výroba papírového bumerangu na doma: (pracovní list s obrázkovým návodem ke stažení)

  1. Šablonu bumerangu nalep celou plochou na tuhý papír (na čtvrtku, na krabici například od cereálií, atd…) a vystřihni.
  2. Bumerang si můžeš vymalovat, pokreslit nebo jinak graficky upravit. Až̌ to budeš̌ mít, polož̌ šablonu nahoru na stůl tak, aby část křídla s označením P nebo L přečnívala přes hranu stolu (P=pravák). Podle tečkované́ čáry ohni přes hranu stolu.
  3. Uchop bumerang za prostředek a druhou rukou jemně̌ ohni křidélka asi o 5 mm směrem nahoru.

A jak správně házet papírovým bumerangem? Podívejte se na následující video.

Házení bumerangu: 

1) Drž bumerang za jedno křídlo kolmo k zemi a mírně jej nahni asi o 10 stupňů.

2) Rukou namiř asi 45 stupňů od směru, kam chceš bumerang hodit.

3) Ruku s bumerangem nahni co nejvíce k rameni (viz obrázek) a vrhni tak, abys mu zápěstím udělil co největší rotaci

ilustrace-hodu-bumerang-iQLANDIA