Ať žije kostlivec!

Ano, ano, už je to tady, blíží se nám Halloween, a to je nejvyšší čas oslavit dva svátky populární halloweenské oslavy. Kostlivce! Ano, myslím to vážně, Halloween má opravdu svátky dva – světový den kostí a kloubů (12. 10.) a světový den páteře (16. 10.).

Naše kostra může za to, že lidské tělo má typický tvar. Díky ní se můžeme pohybovat. Slouží jako zásobárna vápníku a fosforu a v některých kostech probíhá výroba našich krvinek.  Víte, že kostra zaujímá asi 14 % z celkové hmotnosti? Zkuste si spočítat, kolik kilogramů je to u vás. Spočítejte nejprve 1 % procento z vaší hmotnosti (celková hmotnost děleno stem) a výsledek vynásobte 14.

Kostra dospělého člověka se nejčastěji skládá z 206 kostí a více než 100 kloubů. Samozřejmě každý jsme unikát, takže výjimky se vždy najdou. Nejmenší kosti v těle jsou ušní kůstky kovadlinka, třmínek a kladívko. Ta nejmenší je třmínek, je veliká asi jako zrnko rýže. Nejtvrdší kostí je čelist. Nejdelší kostí je kost stehenní. Tvoří asi 27 % tělesné výšky. Zvládnete spočítat, kolik centimetrů měří vaše stehenní kost? Využijte stejný postup jako u výpočtu hmotnosti vaší kostry. Místo celkové hmotnosti využijte výšku vaší postavy v centimetrech.

Kostlivci

A co páteř? Bez té by to rozhodně nešlo, tvoří totiž osu našeho těla. Rozdělujeme ji do několika sekcí, a to na krční, hrudní, bederní, křížovou a kostrč. Krční páteř je poskládána ze 7 obratlů, hrudní páteř z 12 obratlů, bederní páteř z 5 obratlů a křížová kost je srostlá z 5 obratlů. A kostrč? No, tam je ta různorodost zděděná po našich předcích. Kostrč může být složená ze 3 až 6 obratlů.

Tak krásný Halloween a oslavte ho s kostlivcem.